search

Συναντήσεις εργασίας  του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ με φορείς της Κρήτης, με στόχο την διοργάνωση δράσεων εξωστρέφειας 9/4/2024

Μουσείο Τυπογραφίας

Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης «Η Γκουβερνιώτισσα»

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης «Η Γκουβερνιώτισσα»

 

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης «Η Γκουβερνιώτισσα»

Μουσείο Τυπογραφίας

 

                                                                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σειρά γόνιμων και εποικοδομητικών επαφών, που βοήθησαν σημαντικά  στο να κτιστούν  γέφυρες συνεργασίας και να γίνουν βήματα εξωστρέφειας, είχε το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Τύπου της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), κατά το διήμερο ταξίδι του στην Κρήτη, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Απριλίου, σε Χανιά και Ηράκλειο αντίστοιχα.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 5 Απριλίου, στα Χανιά, ο πρόεδρος του Μουσείου Τύπου Μιχάλης Βασιλάκης, ο γραμματέας Γιώργος Ηλιόπουλος και το μέλος Ειρήνη Τσάκα, μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΠΗΝ Αντώνη Παπουτσάκη, τον εργασιακό εκπρόσωπο της ΕΣΗΕΠΗΝ στα Χανιά Παντελή Χουλάκη και την υπεύθυνη ξεναγήσεων του Μουσείου Τύπου Κατερίνα Τσίρου, συναντήθηκαν με τον εκδότη της ιστορικής εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», Γιάννη Γαρεδάκη. Ο κ. Γαρεδάκης μαζί με την σύζυγό του Ελένη είναι ιδρυτές του Μουσείου Τυπογραφίας το οποίο είναι το μοναδικό στο είδος του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προηγήθηκε  ξενάγηση  στους χώρους του Μουσείου, όπου εκτίθενται παλιά πιεστήρια και πλήθος τεκμηρίων που αφορούν την τυπογραφία, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η συλλογή για την ιστορία της γραφής με την εικαστική ματιά του πατρινού  τυπογράφου Αντώνη Παπαντωνόπουλου.

Μέσα σε θερμό κλίμα,   ο κ. Γαρεδάκης   και ο  Μ. Βασιλάκης αντάλλαξαν απόψεις για την δυνατότητα συνεργασίας των δύο φορέων που εκπροσωπούν, στο πλαίσιο ενός «ιστορικού διαλόγου», καθώς το Μουσείο Τυπογραφίας διαθέτει τα μέσα και τα τεκμήρια για τον τρόπο που γινόταν η εκτύπωση ανά τους αιώνες, ενώ  το Μουσείο Τύπου ένα πλήθος τίτλων εφημερίδων και κειμηλίων που αφορούν την Κρήτη.

 

Συνάντηση στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου

Το Σάββατο 7 Απριλίου το Διοικητικό  Συμβούλιο του Μουσείου Τύπου μαζί με τον Αντιπρόεδρο της ΕΣΗΠΕΗΝ Αντώνη Παπουτσάκη συναντήθηκαν με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη- Σκαλίδη στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου. Στη συνάντηση παρέστη και ο   Διοικητικός Προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης, Δημήτρης Σάββας.

Έγινε ενημέρωση στους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΠΗΝ για το πλούσιο αρχείο και τους θησαυρούς της  Βιβλιοθήκης από το 1217 μέχρι και τον 21ο αιώνα, καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει  Τούρκικο και Βενετσιάνικο Αρχείο.

Ο Μ. Βασιλάκης παρέδωσε στην κ. Παπαδάκη- Σκαλίδη έναν αναλυτικό κατάλογο με το υλικό που διαθέτει το Μουσείο Τύπου που αφορά το Ηράκλειο και από κοινού υπήρξε η δέσμευση για  συνεργασία  του Δήμου Ηρακλείου με το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ.

 

Επίσκεψη στην έκθεση: «Η Ιστορία της  Κρήτης μέσα από τον τοπικό Τύπο»

Ακολούθως,  το Σάββατο 6 Απριλίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Τύπου και ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Αντώνης Παπουτσάκης ξεναγήθηκαν στην έκθεση που διοργανώνεται στο Μουσείο της Μονής της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, στις Ποταμιές της Χερσονήσου Κρήτης.  Η ξενάγηση στο Μουσείο έγινε από το  μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ στο Ηράκλειο και πρόεδρο  του   Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης «Η Γκουβερνιώτισσα», Μανώλη  Αργυράκη. Στη συνάντηση παρέστη ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, καθώς ο Δήμος έχει βοηθήσει σημαντικά τον Οργανισμό. Στον Δήμαρχο  προσφέρθηκε το Λεύκωμα του Μουσείου  Τύπου από τον Μ. Βασιλάκη.

Ο δημοσιογράφος  Μανώλης Αργυράκης   ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για να διασωθεί η Μονή. Στα ανακαινισμένα κελιά του μοναστηρίου  ο Μ. Αργυράκης και κάτοικοι της περιοχής κατάφεραν να δημιουργήσουν  Μουσείο όπου φιλοξενείται  μόνιμη έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων και  εκτίθενται τμήματα των τέμπλων της Γκουβερνιώτισσας.

Στις 13 Ιουλίου είναι προγραμματισμένα τα εγκαίνια  της έκθεσης: «Η Ιστορία της  Κρήτης μέσα από τον τοπικό Τύπο». Το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ  έχει διαθέσει σημαντικά τεκμήρια και αρχειακό υλικό στους διοργανωτές που αναφέρονται στην ιστορία της Κρήτης, αναδεικνύοντας την «ματιά» του Τύπου από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Παράλληλα το Μουσείο Τύπου συνέδραμε, μεταφέροντας την τεχνογνωσία στον τρόπο που γίνονται  εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε το επόμενο διάστημα σχολεία της περιοχής   να επισκεφτούν τη Μονή. Η υπεύθυνη του φορέα της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κατερίνα Τσίρου, θα εκπαιδεύσει συνεργάτιδα του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης «Η Γκουβερνιώτισσα», προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθήτριες και μαθητές σχολείων, με τον ίδιο τρόπο που υλοποιούνται στην έδρα του Μουσείου Τύπου στην Πάτρα.

 

Συνεδρίαση του ΔΣ του Μουσείου Τύπου

Στο Ηράκλειο συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ με αφορμή τις επαφές του προεδρείου του στην Κρήτη. Έγινε απολογισμός των συναντήσεών του και συζητήθηκε ο σχεδιασμός των επόμενων δράσεων εξωστρέφειας που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν: υποβολή πρότασης στο Υπουργείο Πολιτισμού για την υποστήριξη δράσεων με στόχο «τη διεύρυνση του κοινού των μουσείων σε νέες ομάδες κοινού και τη συμπερίληψη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων», την διοργάνωση επετειακών εκθέσεων (ανάμεσα στις οποίες και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες), την συνδιοργάνωση ημερίδας με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για τα μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ κ.ά.