search

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΣΗΕΠΗΝ 10/6/2022

Στο Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων- Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων ξεναγήθηκε χθες ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκο Κορτέση, και τον Πρόεδρο του Μουσείου Τύπου, Μιχάλη Βασιλάκη, για τους σκοπούς του φορέα που συμπυκνώνονται στη συλλογή και διαφύλαξη σημαντικών τεκμηρίων και εντύπων.

Ο Κ. Κορτέσης ενημέρωσε τον Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ότι πρόκειται για το μοναδικό Μουσείο στο είδος του στην Ελλάδα και επισήμανε ότι λειτουργεί ανελλιπώς από το 1956, με δωρεάν είσοδο για τους επισκέπτες του, και με μοναδική πηγή χρηματοδότησης τις εισφορές των μελών της ΕΣΗΕΠΗΝ. Ο Μ. Βασιλάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Μουσείο Τύπου (ανάγκη συντήρησης των έγχαρτων κειμηλίων, εκσυγχρονισμός μηχανολογικού εξοπλισμού και του αποθετηρίου, ζητήματα προσβασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα που χρησιμοποιούν βοηθητικές τεχνολογίες κ.ά.).

Ο κ. Γαλαμάτης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Μουσείο Τύπου και το πλούσιο υλικό που διαθέτει. Με τη σειρά του ενημέρωσε ότι η Γ. Γραμματεία Επικοινωνίας και  Ενημέρωσης θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες

αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες, οι οποίες συμπυκνώνονται στα εξής:

  • Την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί συνάντηση εργασίας με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να συζητήσουν με ποιο τρόπο μπορούν να συντηρηθούν τεκμήρια και έντυπα που έχουν υποστεί σημαντικές φθορές λόγω παλαιότητας.
  • Συνεργάτες του στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης θα διερευνήσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης εθνικών και κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων για να συνεχιστεί η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού, να εκσυγχρονιστεί το αποθετήριο και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του, να γίνει αυτό προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία κ.ά.

Όπως εξήγησε ο κ. Γαλαμάτης οι προαναφερόμενες ενέργειες θα επιδιώξει να υλοποιηθούν μέσα από μια σύμπραξη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με την ΕΣΗΕΠΗΝ που θα έχει νομική ισχύ. Επίσης, προσκάλεσε την διοίκηση του Μουσείου Τύπου να επισκεφθεί την Γενική Γραμματεία για συνάντηση εργασίας με τους συνεργάτες του.

Προηγήθηκε ξενάγηση του κ. Γαλαμάτη στο Μουσείο Τύπου παρουσία των: Θανάση Μπαμπανέβα (Προέδρου ΤΕΑΣ), Κώστα Βασιλάκη (Αντιπροέδρου ΤΕΑΣ), Γιώργου Καρβουνιάρη (Γενικού Γραμματέα ΕΣΗΕΠΗΝ), Κώστα Θεοδωρόπουλου (Γενικού Γραμματέα ΤΕΑΣ), Ηλία Κάνιστρα (Ταμία ΤΕΑΣ)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ