search

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 8/3/2023

Το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), διοργανώνει επετειακή έκθεση με αφορμή την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, διαμόρφωσε τον εκθεσιακό χώρο του με σχετικό ιστορικό υλικό. Θα εκτίθενται αυθεντικά κειμήλια και έντυπα που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ.

Μεταξύ των εκθεμάτων που θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες του Μουσείου Τύπου είναι τα εξής:

  • Χειρόγραφα: Ο όρκος των αξιωματικών («Προσωρινή Διοίκησις Ελλάδος», 21/3/1822), επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς την Εθνοσυνέλευση να αποφυλακιστούν οι Βαλτετζιώτες (21/3/1827), η πρόσκληση της Γ’ Εθνοσυνέλευσης προς τον Ι. Καποδίστρια να αναλάβει Κυβερνήτης της Ελλάδας (6/4/1827) κά.
  • Εφημερίδες: «Ελληνικά Χρονικά» (γνήσιο τετρασέλιδο 7/9/1824 και ένας τόμος με γεγονότα, όπως ο θάνατος του Λ. Βύρωνα), ο «Φίλος του Νόμου» (Ύδρα 1825), ο «Απόλλων» (Ύδρα, 1831, «Περί κυβερνήσεως και οικονομικής πολιτικής»), η «Εφημερίς της Κυβερνήσεως» (17/6/1835, με την απαλλακτική απόφαση του Όθωνα για τους Θ. Κολοκοτρώνη και Ι. Πλαπούτα) κά.
  • «Ερμής ο Λόγιος» (Βιέννη, 1816, το πρώτο και μακροβιότερο από τα ελληνικά περιοδικά των προεπαναστατικών χρόνων, με το οποίο συνεργάζονταν επιφανείς Έλληνες λόγιοι, όπως ο Αδαμάντιος Κοραής), έντυπη απόφαση του Ι. Καποδίστρια για αποστολή «Εκτάκτων Επιτρόπων» στην Πελοπόννησο για συνδρομή στους κατοίκους.

Η συγκεκριμένη δράση του Δ.Σ. του Μουσείου Τύπου απευθύνεται τόσο σε μαθητές σχολείων, οι οποίοι επισκεπτόμενοι την έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ορισμένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του πολιτιστικού φορέα της ΕΣΗΕΠΗΝ, όσο και σε μεμονωμένους επισκέπτες.

Το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, που βρίσκεται επί της Μαιζώνος 200 στην Πάτρα, λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, από τις 9:00 έως 13:00.

Για οργανωμένες επισκέψεις άνω των πέντε ατόμων είναι προτιμότερη η εκ των προτέρων επικοινωνία με τη γραμματεία του Μουσείου στο τηλ 2610 310 488 (κα Κατερίνα Τσίρου) ή στο e-mail: mouseiotipou@esiepin.gr.

     

      

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ