search

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΣΥΜΗ ΜΕ Γ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ 26/9/2022

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι πρωτοβουλίες συναδέλφων μελών της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ που αναπτύσσονται  στα διάφορα τμήματα του ευρύτερου γεωγραφικού μας χώρου. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Σύμης, η παρουσίαση βιβλίου «Στα βήματα του Απόστολου των Εθνών – οι νησίδες Σεσκλιών».

Ουσιαστική συμβολή στην όλη διοργάνωση είχε ο εξαίρετος βετεράνος δημοσιογράφος τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ  Γιώργος Ζαχαριάδης βραβευμένος για την πολύχρονη προσφορά του στη δημοσιογραφία και την προβολή θεμάτων της Περιφέρειας. Όπως μας ενημέρωσε ο καλός συνάδελφος, η θεματολογία του βιβλίου αφορούσε μια σημαντική καταγραφή ιστορική και νομική συμβολή του συγγραφέα Θεοδώρου Μιχ. Παπαγεωργίου, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, νομικού συμβούλου του Δήμου Ροδίων, Άρχοντος Δικαιοφύλακος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επί σειράν ετών νομικού συμβούλου τόσον της Μητροπόλεως Ρόδου, όσον και της ιεράς Μονής Πανορμίτου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επτάλοφος ΑΒΕΕ».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και οι λοιπές εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές της Ρόδου.

Το καλαίσθητο πόνημα αναφέρεται στις νησίδες των Σεσκλιών, ιδιοκτησία και Μετόχιο από αιώνων της Ιεράς Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, που περιλαμβάνονται στους σταθμούς των Βημάτων του Απόστολου των Εθνών Παύλου.

Το έναυσμα συγγραφής της συγκεκριμένης μελέτης υπήρξε η υποδειγματική νομική υπεράσπιση που ο κ. Παπαγεωργίου προσέφερε στην Μονή του Πανορμίτη, όταν το Ελληνικό Δημόσιο εντελώς αβάσιμα το έτος 2007 κατά τις διαδικασίες ολοκληρώσεως της κτηματογράφησης της Σύμης στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολογίου, διεκδίκησε και κατέγραψε τα Σεσκλιά ως έρημες και εγκατελειμμένες βραχονησίδες δασικού χαρακτήρα ιδιοκτησίας του, κατά διαδοχή των προηγηθέντων Ιταλών και Οθωμανών κατακτητών.

Ό κ. Παπαγεωργίου, άσκησε αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να διορθωθούν οι κτηματολογικές εγγραφές κυριότητας των Σεσκλιών, υπέρ της Ιεράς Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου και κατόπιν πολύμοχθων εξαετών δικαστικών αγώνων, η δικαίωση για το Μοναστήρι ήρθε ανήμερα στην Πανήγυρη του Ταξιάρχου 8η Νοεμβρίου 2014 με την υπ.’ αριθ. 143/2014 τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου.

Δύο χρόνια μετά, ο Νομικός του Αρχαγγέλου της Σύμης, υποστήριξε και την εκδίκαση της αναίρεσης την όποια το Ελληνικό Δημόσιο είχε καταθέσει στον Αρειο Πάγο, για να έρθει τελικά και η απόλυτη δικαίωση με την υπ.’ αριθ. 458/2016 αμετάκλητη και Ιστορική απόφαση αυτού του Ανώτατου Αναιρετικού Δικαστηρίου της Χώρας μας.

Στο συγγραφέα του βιβλίου έστειλε συγχαρητήρια επιστολή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Σύμης Ελευθέριος Παπακαλοδούκας. Ομιλητής ήταν επίσης ο συγγραφέας από την Κω, Κώστας Ε. Σκανδαλίδης ο οποίος ανεφέρθη στην κτητορική ιστορία των νησίδων, στην πρωτοχριστιανική εποχή, περιέγραψε την αποβίβαση του Αποστόλου Παύλου στο Σεσκλί, μετέφερε στα βυζαντινά και ιπποτικά χρόνια, τους γεωγράφους της Οθωμανικής εποχής και τέλος, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο ο ιερός χαρακτήρας των Σεσκλιών, με την επίσημη ένταξή τους στα Ιερά «Βήματα» και τους αναγνωρισμένους σταθμούς του Αποστόλου των Εθνών Αγίου Παύλου.

Τρίτος στη σειρά ομιλητής, ήταν ο κ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου, υιός του συγγραφέως.  Διδάκτορας Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και ερευνητής του Πανεπιστημίου του Cambridge

Την όλη εκδήλωση έκλεισε ο  Καθηγούμενος της Ί. Μονής Πανορμίτου, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Αντώνιος Πατρός, ευχαριστώντας τον συγγραφέα για σύνολη την βαρυσήμαντη προσφορά του, που δικαίωσε το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου και ικανοποίησε το κοινό αίσθημα των συμπατριωτών της Δωδεκανήσου. Τέλος ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου εκλήθη στο βήμα, και έδωσε το δικό του από καρδιάς μήνυμα, ευχαριστώντας όλους για την παρουσία τους.

       Για το ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γεν. Γραμματέας

Κυριάκος Κορτέσης                            Γιώργος Καρβουνιάρης

Για το ΔΣ του ΤΕΑΣ

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Θανάσης Μπαμπανέβας                   Κώστας Θεοδωρόπουλος