search

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΖΑΡΗ 12/5/2019

                               ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ           

   ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

                ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΖΑΡΗ

Ο Βασίλης Λάζαρης ήταν ένας ακούραστος εργάτης του λόγου και της γραφής. Ένας απαράμιλλος, επίμονος ερευνητής της ιστορίας. Πολυγραφότατος, διεισδυτικός, αντικειμενικός και πάντα ανθρώπινος. Με ευαισθησία, υπομονή, βαθυστόχαστη σκέψη και αναλυτική ικανότητα. Τα βιβλία του, μοναδική παρακαταθήκη για την ιστορία της πόλης, την Εθνική Αντίσταση, την Ελλάδα.

 Ακολουθούσε πάντα την αρχή των πέντε λέξεων, όπως την έλεγε:  : «Έρευνα, διασταύρωση, επαλήθευση, τεκμηρίωση και πάλι έρευνα», έως ότου σιγουρευτεί ότι είναι έτσι και σε καμία περίπτωση δεν είναι αλλιώς τα γεγονότα.

Μέσα από τα κείμενα και τα βιβλία του ανέδειξε προσωπικότητες αγνών αγωνιστών της αντίστασης και της Δημοκρατίας, πολλοί από τους οποίους παραμερίστηκαν ή παραμορφώθηκαν από τους αρνητές τους, μα εξακολουθούν να ζουν μέσα στις λυτρωτικές προσδοκίες των ανυπότακτων, «για να μας φανερώσουν – όπως είπε σε μια ομιλία του – με τη χάλκινη φωνή τους τη βαθύρριζη αλήθεια του μαχόμενου λαού».

Με τα βιβλία του φώτισε, άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Γεγονότα, που είχαν είτε άμεση, είτε έμμεση επίδραση στην πολιτική ζωή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Στο βιβλίο του «Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941 – 1944» μεταξύ άλλων, αποκάλυψε για πρώτη φορά, τεκμηριώνοντας με σειρά στοιχείων και εγγράφων, ότι  το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς, δεν ήταν αποτέλεσμα αντιποίνων, αλλά μία προσχεδιασμένη γενοκτονία.

Ο Βασίλης Λάζαρης ως ενεργός πολίτης, αγωνιστής της Δημοκρατίας και φιλόλογος έγραψε και δεκάδες άρθρα και δοκίμια τα οποία φιλοξενήθηκαν στο τοπικό τύπο και στις ιστοσελίδες, ενώ ήταν, διαχρονικά,  ένας ανεκτίμητος συνεργάτης  της Ένωσης και του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εδραίωση και την προβολή του, αξιοποιώντας το πλούσιο αρχείο του σε όλες του τις ιστορικές αναζητήσεις.

Τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ, εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον απρόσμενο θάνατο του ιστορικού της Πάτρας Βασίλη Λάζαρη και σε έκτακτη συνεδρίαση τους αποφάσισαν ομόφωνα να  εκπροσωπηθούν στην κηδεία του και να εκφράσουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

                                                                                                       Για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ                                                                        

                                                                                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                      

                                                                              ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΡΤΕΣΗΣ       ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ       

 

                                                                                                             Για το Δ.Σ. του ΤΕΑΣ

                                                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                        ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΜΠΑΝΕΒΑΣ    ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ