search

Ημερίδα της ΕΣΗΕΠΗΝ στη Λήμνο 28/3/2005

Η ημερίδα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) που πραγματοποιήθηκε στη Λήμνο με τη στήριξη της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Επαρχείου Λήμνου και του Δήμου Μυριναίων, αποτελεί την αφορμή για τη δημοσιογραφική ανάδειξη μέσα από τις σελίδες του περιφερειακού τύπου της απομακρυσμένης νησιωτικής Ελλάδας.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα αποτελέσματα που αναμένονται σε επίπεδο δημοσιευμάτων, της συνάντησης αυτής μια και συγκέντρωσε σχεδόν 60 επαγγελματίες δημοσιογράφους από το Αιγαίο, τα Ιόνια νησιά, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο που επί τρεις μέρες από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 24 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 27 Μαρτίου, έζησαν – πολλοί μαζί με τις οικογένειες τους – τις ομορφιές της Λήμνου και του Άι Στράτη. Ούτε στα αποτελέσματα αυτής καθ’ αυτής της ημερίδας με το «στενό» (;) δημοσιογραφικό θέμα «Όρια δημοσιογραφικού επαγγέλματος – Ο δημοσιογράφος του σήμερα». Αναφερόμαστε και στα «γεννητούρια» ενός νέου θεσμού που προτάθηκε και έγινε δεκτό να επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο Νομό Λέσβο, στη Λήμνο ή σε απομακρυσμένα σημεία της Λεσβιακής υπαίθρου. Συνδιοργανωμένος στις αρχές της Άνοιξης με την ΕΣΗΕΠΗΝ κατά τη διάρκεια του οποίου και θα συζητιούνται ζητήματα δημοσιογράφων που εργάζονται σε περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Ως επισφράγηση της συμφωνίας αυτής ας σημειωθεί η απόφαση των παρόντων στη συνάντηση μελών της ΕΣΗΕΠΗΝ που θα εισαχθεί για συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης έτσι όπως εκφράσθηκε δια στόματος του Προέδρου της Απόστολου Βουλδή. Να «υιοθετήσει» η δημοσιογραφική Ένωση τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου του μικρονησιού σαν απόδειξη της ανάγκης του ενδιαφέροντος και της προσωπικής ευθύνης των πολιτών όλης της χώρας έναντι των κατοίκων των μικρών απομονωμένων ακριτικών περιοχών.

Και στον Άϊ Στράτη
Τα μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ παρακολούθησαν στη Λήμνο τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο, τις αρχαιότητες του νησιού όπως το Καβείριο και την προϊστορική πόλη Πολιόχνη και τα όμορφα χωριά του νησιού. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή ήταν όμως η επίσκεψη με τη συνοδεία του Νομάρχη Λέσβου Παύλου Βογιατζή το πρωί του Σαββάτου στον Άι Στράτη, το νησί που σημαδεύτηκε από την πολιτική ιστορία της Ελλάδας στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Τους δημοσιογράφους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητας των 250 όλων κι όλων ανθρώπων Χαράλαμπος Μακρής ο οποίος και τους «ξενάγησε» σε ιστορικές γωνιές του νησιού όπως το σπίτι όπου το χειμώνα 1941 – 1942 πέθαναν από πείνα 40 εξόριστοι, η ιστορική «Μαράσλειος Σχολή» ενώ κάποιοι από τους δημοσιογράφους ανηφόρισαν ως το λόφο του Αγίου Μηνά όπου το κοιμητήριο με το κοινοτάφιο των εξόριστων.
Με δήλωση του που διενεμήθη σήμερα στα ΜΜΕ της Λέσβου, ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής τονίζει το σημαντικό γεγονός της διεξαγωγής της συνάντησης της ΕΣΗΕΠΗΝ στο Νομό Λέσβου και ιδιαίτερα στη Λήμνο συμπληρώνοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για προσέλκυση και διεξαγωγή τέτοιου είδους εκδηλώσεων.

Η συνάντηση
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του δημοτικού κινηματογράφου – θεάτρου «Μαρούλα» παρόντες ήταν όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών οι οποίοι και στους χαιρετισμούς τους τόνισαν την πολιτισμική και οικονομική σημασία της συνάντησης στη Λήμνο αλλά και την αξία της συζήτησης ενός τέτοιου σημαντικού στις μέρες μας θέματος που αφορά τα όρια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος  και το δημοσιογράφο του σήμερα.
Ο Νομάρχης Παύλος Βογιατζής καλωσορίζοντας τους δημοσιογράφους στο νησί, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ευσυνείδητη προσπάθεια  των δημοσιογράφων της περιφέρειας στην ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων των νησιών ενώ κάλεσε τους συνέδρους να γίνουν καλοί πρεσβευτές της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου στις περιοχές τους ενώ τόνισε με έμφαση τις συνεχείς προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουν οι εκπρόσωποι των θεσμών της περιφέρειας στο να υπενθυμίζουν στην κεντρική διοίκηση τις δεσμεύσεις της απέναντι σ’ αυτή, που πολλές φορές ξεχνά.
Με μήνυμα του ο Γενικός Γραμματέας της περιφέρειας βορείου Αιγαίου Σέργιος Τσίφτης ο οποίος απουσίασε από τη συνάντηση λόγω της συμμετοχής του στη Σύνοδο των γενικών γραμματέων των Περιφερειαρχών της χώρας στην Κοζάνη, επανέλαβε όπως χαρακτηριστικά είπε «κάτι που είναι ασφαλώς χιλιοειπωμένο» αλλά όπως σημείωσε «γνήσια και πιστή απεικόνιση της  πραγματικότητας, ότι δηλαδή ο ρόλος των δημοσιογράφων και ο ρόλος των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά είναι αλληλένδετοι. Διότι, αφενός η δράση ή η ολιγωρία των πολιτικών αποτελεί για τους δημοσιογράφους «ζεστή» πρώτη ύλη και αφετέρου γιατί τα όποια αποτελέσματα της πολιτικής αν δεν φτάσουν ως πληροφόρηση στους πολίτες είναι πολύ συχνά ως μη γενόμενα. Και αυτή την αποστολή την έχετε εσείς. Γι’ αυτή σας την αποστολή, κατέληξε ο κ. Τσίφτης, είναι πηγαία η ανάγκη να σας ευχαριστήσω για την πληροφόρηση, για τις επισημάνσεις και για την κριτική σας που συχνά αποτρέπει ενδεχόμενα δικά μας λάθη».

Οι εισηγήσεις
Στην  εισήγηση του ο Θανάσης Μπαμπανέβας Πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης της ΕΣΗΕΠΗΝ αναφέρθηκε στη σημασία της τήρησης των κανόνων δεοντολογία που υπάρχουν, έκανε μια αναφορά σε αυτούς και σημείωσε την επίθεση που ο δημοσιογράφος σήμερα δέχεται από φορείς εξουσίας που προσπαθούν να απαξιώσουν την προσπάθεια του δημοσιογραφικού κόσμου.
Ο Στρατής Μπαλάσκας αναφέρθηκε στο δημοσιογράφο ως 4η εξουσία τονίζοντας ότι «ο δημοσιογράφος είναι 4η εξουσία όταν δεν λειτουργούν οι άλλες τρεις». Επίσης αναφέρθηκε στο δημοσιογράφο σήμερα και στις σχέσεις του με την πολιτική και τους πολιτικούς.
Τέλος η Νέλλη Κατσαμά αναφέρθηκε στη σχέση πολίτη και είδησης και δια αυτής στη σχέση πολίτη και δημοσιογράφου.
Στη συνάντηση παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι καθώς και οι βουλευτές του Νομού Χριστιάνα Καλογήρου και Γιάννης Γιαννέλλης.