search

Παρουσίαση Λευκώματος του Μουσείου Τύπου 7/6/2004

Το βράδυ της Κυριακής 6 Ιουνίου 2004, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Patras Palace» στην Πάτρα, έγινε η επίσημη παρουσίαση του Λευκώματος «Μαρτυρίες και Μνημονεύσεις στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο (1821-1950), αποκείμενες στο Μουσείο Τύπου της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών κ. Απόστολος Βουλδής αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του Μουσείου Τύπου και στον κρίσιμο ρόλο που διαχρονικά διαδραματίζουν οι δημοσιογράφοι και τα Μ.Μ.Ε. ως πηγή ενημέρωσης για την καταγραφή της ιστορικής πραγματικότητας. Αναφορά επίσης έκανε στην ανάγκη ψηφιοποίησης του ενός εκατομμυρίου σελίδων εφημερίδων που φυλάσσονται στα αρχεία του Μουσείου Τύπου.

Το Λεύκωμα εκδόθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Κίμωνας Δεληγιάννης εστίασε στις προσπάθειες που γίνονται για την ψηφιοποίηση του Μουσείου Τύπου της Ε.Σ..Η.Ε.Π.Η.Ν., το οποίο άλλωστε είναι και το μοναδικό Μουσείο Τύπου στην χώρα.

 

Στην συνέχεια σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. Σώτος Παιδάκης και ο Ταμίας Γιώργος Κυρούσης.

Ο κ. Παιδάκης επεσήμανε ότι το υλικό του Μουσείου Τύπου πρέπει να γίνει κτήμα όλων και κυρίως των νέων σε ηλικία ανθρώπων οι οποίοι διψούν για μάθηση ενώ ο κ. Κυρούσης τόνισε ότι στις προθέσεις της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. είναι ιστορικά κειμήλια και άλλα εκθέματα που υπάρχουν στο Μουσείο να παρουσιασθούν και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας της Ένωσης, αρχής γενομένης από τα Γιάννενα.

Στην συνέχεια ο Έφορος Αρχείου του Μουσείου Τύπου κ. Γιάννης Καραλής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατεβλήθησαν από τους παλαιότερους συναδέλφους για την δημιουργία του Μουσείου Τύπου και στην συγκινητική ομιλία του μνημόνευσε τα ονόματα των πρωτεργατών του Μουσείου Τύπου.

Ο δρ. Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας κ. Νίκος Τόμπρος, ο οποίος είχε και την ευθύνη συλλογής του υλικού για την έκδοση του Λευκώματος, επεσήμανε στην ομιλία του ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ευρύτερη προβολή του Μουσείου, την αξιοποίηση του υλικού και την διασύνδεση του με Πανεπιστήμια και φορείς των πόλεων της περιφέρειας της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. Ζώης Μαρίνος, ο οποίος στον πρόλογο του τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι μέσα από την καθημερινή λειτουργία τους προσφέρουν πολύτιμο υλικό ενημέρωσης για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Το λεύκωμα εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Περί Τεχνών» της Πάτρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο