search

ΜΙΚΡΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ : ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 29/11/2019

Στο επίκεντρο ο δημοσιογραφικός λόγος και η ελληνική γλώσσα

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν τα «Μικρά Σεμινάρια» Ελληνικής Γλώσσας, Πολιτισμού και ΜΜΕ που διοργανώνουν στα Ιωάννινα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η ΕΣΗΕΠΗΝ.

Τα λάθη στον δημοσιογραφικό λόγο μπαίνουν στο επίκεντρο ενός μεγάλου προγράμματος, που πραγματοποιούν αυτό το διάστημα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τη Σχολή Επιστημών Αγωγής, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων.

Πρόκειται για τα «Μικρά Σεμινάρια» Ελληνικής Γλώσσας, Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης, που άρχισαν και βρίσκονται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με μεγάλη συμμετοχή.

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης σε θέματα γλώσσας και επικοινωνίας, το οποίο άρχισε το 2013 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με συνδιοργανωτή την ΕΡΤ καθώς επίσης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ..

Φέτος, επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την επιστημονική επιμέλεια της Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Π.Τ.Ν. και Ακαδημαϊκής Διευθύντριας του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», θεσμό με τον οποίο συνδέεται και το παρόν πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2020, με προοπτική να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες στην Πάτρα  το Ηράκλειο τη Ρόδο και άλλες πόλεις.

Απευθύνεται στα μέλη της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου- Ηπείρου -Νήσων, σε εν ενεργεία δημοσιογράφους, αλλά και στους παλαίμαχους ανθρώπους του Τύπου, καθώς και σε φοιτητές ή απόφοιτους πανεπιστημιακών τμημάτων Δημοσιογραφίας και ΙΕΚ. Επίσης, το παρακολουθούν μεταπτυχιακοί φοιτητές, τα ενδιαφέροντα των οποίων αφορούν στην ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ.

Στο πρόγραμμα διδάσκουν μέλη ΔΕΠ από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  και άλλα ΑΕΙ, καθώς και διευθυντικά στελέχη από τον χώρο του Τύπου, τόσο μέλη της Ένωσης Συντακτών, όσο και εκτός αυτής. Συμμετοχή έχουν και δημοσιογράφοι από μεγάλα ομογενειακά ενημερωτικά μέσα της Ευρώπης και της Αυστραλίας.

Τα «Μικρά Σεμινάρια» έχουν εργαστηριακή μορφή. Περιλαμβάνουν διαλέξεις για τα ποικίλα «λάθη» (ορθογραφικά, αναγνωστικά, ακουστικά, αρθρωτικά, «δικαιολογημένα », αλλά και λάθη κατανόησης και καταστάσεως επικοινωνίας)  στο επίπεδο της δημόσιας σφαίρας του δημοσιογραφικού λόγου, που ασκεί έντονο παιδευτικό ρόλο στα πολυσχιδή ακροατήριά του.

Εστιάζουν στις σύγχρονες χρήσεις της ελληνικής γλώσσας και τα συνηθέστερα γραμματικά λάθη στον προφορικό και γραπτό λόγο των φυσικών ομιλητών της κοινής Νέας Ελληνικής, στις αρχές και τους κανόνες που διέπουν την οργάνωση ενός κειμένου, αλλά και στις παρεκκλίσεις από τη νόρμα.  Θέτουν όμως και ερωτήματα σχετικά με την επίδραση των ΜΜΕ στον λόγο των αποδεκτών, την πιθανή μετεξέλιξη ή και παγίωση των σύγχρονων «λαθών» σε μελλοντικούς «κανόνες», και τη σχέση των γλωσσικών αποκλίσεων στον δημοσιογραφικό λόγο με την ιδεολογία και τη ρητορική επιλογή.

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν στους συμμετέχοντες και διεξάγεται κάθε Τετάρτη 09.00- 11.00 στην αίθουσα σεμιναρίων του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών (1ος όροφος) στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων.

 Η έναρξη

Η εναρκτήρια εκδήλωση έγινε στις 19 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ηπείρου στην κατάμεστη αίθουσα των ΓΑΚ Ηπείρου στο Σουφαρί Σεράι.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, η Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Κατερίνα Πλακίτση και η Πρόεδρος των ΓΑΚ Ηπείρου Μάρθα Παπαδοπούλου.

Στην εκδήλωση μίλησαν η επιστημονική υπεύθυνη των «Μικρών Σεμιναρίων» Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μηνάς  Πασχόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης και οι δημοσιογράφοι, μέλη της Ένωσης Φιλήμων Καραμήτσος και Γιάννης Κεΐσογλου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα ο Πρόεδρος του ΤΕΑΣ Θανάσης Μπαμπανέβας, ο Γενικός Γραμματέας του ΤΕΑΣ Κώστας Θεοδωρόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών κ.α.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ