search

Η ΕΣΗΕΠΗΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ «ΑΝΤΙ – ΑΥΤΟ» 22/1/2019

Σ’ ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα πρωτοστατούν οι δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ, μαζί με το Κέντρο Κοινωνικής  Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής  Ελλάδας και την «ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ.»

Πρόκειται για την τηλεφωνική γραμμή SOS «ΑΝΤΙ – ΑΥΤΟ» που αφορά περιπτώσεις ατόμων που οδηγούνται  σε   απονενοημένα  διαβήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον 1,5 μήνα λειτουργίας της γραμμής, αντιμετωπίστηκαν 15 σοβαρά περιστατικά που είχαν έντονη τάση αυτοκτονίας .

Ο πρόεδρος του Κέντρου της Κοινωνικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΚΕΚΟΙΨΥ) και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΣΟΨΥ Πάτρας, ψυχίατρος, Γιώργος Μανωλέσος, ως πρωτεργάτης της τηλεφωνικής γραμμής και επιστημονικός υπεύθυνος για τη λειτουργία της, αναφέρθηκε στις καταγραφές έως σήμερα και την αναγκαιότητα για διαρκή υπενθύμιση της ψυχολογικής στήριξης που παρέχεται

Η αυτοκτονικότητα είναι μια τάση που εκδηλώνεται στον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση -σύμφωνα με τους επιστήμονες της γραμμής- έχει ως αποτέλεσμα αυξητικές τάσεις στις απόπειρες.

Στόχος της ενημέρωσης που έγινε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πάτρα, ήταν να επανέλθει για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα, η δυνατότητα που έχουν όσοι βρίσκονται στα όρια του απονενοημένου διαβήματος, να επικοινωνήσουν με κάποιον επαγγελματία της ψυχικής υγείας και μαζί να βρουν διέξοδο στο πρόβλημα. Κάθε πρόβλημα έχει λύση, αρκεί να το συζητήσεις με κάποιον, πόσο μάλλον με κάποιον ειδικό ψυχολόγο, που αντιλαμβάνεται τα αίτια, τονίζουν  οι ειδικοί του προγράμματος .

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυρ. Κορτέσης επεσήμανε ότι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Περιφέρειας αποτελούν τον πυλώνα στήριξης του σοβαρού προγράμματος πρόληψης και τάσσονται στο πλευρό των ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα.

Η αναγκαιότητα για διαρκή υπενθύμιση της διαθεσιμότητας του τηλεφωνικού κέντρου «ΑΝΤΙ-ΑΥΤΟ» 26340-20091, έκανε σημαντική την εμπλοκή των ανθρώπων της ενημέρωσης που θα στηρίξουν με κάθε τρόπο μέσω της δουλειάς τους, την συστηματική αφύπνιση των αναγνωστών, τηλεθεατών, ακροατών, χρηστών του διαδικτύου κ.α. για την ύπαρξη μιας γραμμής, στην οποία απαντούν επαγγελματίες ψυχολόγοι, ώστε να δώσουν διέξοδο στην απόγνωση και χρόνο στον πολίτη που περνά δύσκολα, να σκεφτεί και να βρει τις λύσεις μαζί με τους ειδικούς.

Από την πρώτη στιγμή την τηλεφωνική γραμμή κατά της αυτοκτονικότητας, στήριξε και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ψυχίατρος, Γιώργος Μανωλέσος – Πρόεδρος ΚΕΚΟΙΨΥ & ΣΟΨΥ Πάτρας

Γιάννης Φρέρης – Γενικός Συντονιστής Ε.Κ.Φ. «Πυλώνες Αλληλεγγύης – Κωστής Στεφανόπουλος»

Κυριάκος Κορτέσης – Πρόεδρος ΕΣΗΕΠΗΝ