search

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΣΗΕΠΗΝ – ΤΕΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 20/9/2019

 

Αντιπροσωπεία των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ , επισκέφθηκε τη συμπρωτεύουσα, ύστερα από πρόσκληση της ΕΣΗΕΜΘ, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο όπως το ασφαλιστικό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πνευματικά δικαιώματα, πορεία της νομικής διεκδίκησης του 2% κ.α.

Στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ, παραβρέθηκαν οι υπουργοί κ.κ. Πέτσας, Μενδώνη, Θεοδωρικάκος. Και οι τρείς υπουργοί άκουσαν τα αιτήματά των επαγγελματιών συντακτών και δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τις δυνατότητες παρέμβασής τους σε κυβερνητικό επίπεδο.

Στη συνάντηση με την Λίνα Μενδώνη και τον Στέλιο Πέτσα οι εκπρόσωποι των Ενώσεων κατέστησαν σαφές στους δύο υπουργούς ότι ο κλάδος χαράσσει ενιαία στρατηγική για τη διεκδίκηση των Πνευματικών Δικαιωμάτων. Αντιστοίχως, έλαβαν τη δέσμευσή τους ότι ο κλάδος θα εκπροσωπηθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα προετοιμάσει την πρόταση για την ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας στην εθνική νομοθεσία. Στην ίδια συνάντηση ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι δεν απειλείται καμία δομή της ΕΡΤ και είπε ότι θα επανεξεταστεί το σχήμα για τα μέτρα στήριξης του Τύπου ώστε να γίνει εφαρμόσιμο και να συμπεριλαμβάνει και τις περιοδικές εκδόσεις.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τέθηκε το ζήτημα της λειτουργίας των δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης και των όρων της αδειοδότησής τους, θέματα για τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζόμενων στα Δημόσια ΜΜΕ, καθώς και η πρόβλεψη για στελέχωση των γραφείων Τύπου από επαγγελματίες δημοσιογράφους, η οποία ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί.

Στη συνάντηση εργασίας των Ενώσεων και των Ταμείων του κλάδου που ακολούθησε κυριάρχησε η συζήτηση γύρω από το Ασφαλιστικό, κυρίως για τις ενέργειες των εργοδοτών με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος στήριξης του συστήματος με το 2% του κύκλου εργασιών των ΜΜΕ. Ενόψει της συζήτησης της υπόθεσης στο ΣτΕ, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων βεβαίωσαν εκ νέου την ενιαία στάση του κλάδου σε αυτήν την κρίσιμη διεκδίκηση.

Συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που θα ακολουθήσει ο κλάδος για την κατάρτιση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως και οι αναγκαίες ενέργειες για την προστασία του δικαιώματος στην προκήρυξη απεργιών.

ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ    ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Π.Η.Ν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των νομικών συνεργατών του ΤΕΑΣ που χειρίστηκαν την υπόθεση του 2%, κατά τη συζήτηση στο ΣτΕ, του καθηγητή Άγγελου Στεργίου και της συζύγου του δικηγόρου Βασιλικής Κουζιώρτη, η απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο, ίσως εκδοθεί σε ένα ή 1 1/2  χρόνο.

Κατά τη συζήτηση σε επίπεδο Δ.Σ. Ενώσεων και Ταμείων, τέθηκε επιτακτικά το θέμα, της τροποποίησης των καταστατικών σε τρόπο ώστε να εναρμονιστούν με την ισχύουσα πλέον νομοθεσία, μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου.

 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από πλευράς ΕΣΗΕΠΗΝ και ΤΕΑΣ, κατά την συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τέθηκε το ζήτημα ενίσχυσης του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα και με πρώτη ευκαιρία θα υπάρξει συνάντηση στην Αθήνα. Ο παριστάμενος πρώην βουλευτής Ηλείας δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης, συνεργάτης του υπουργού, τόνισε ότι θα επισκεφθεί την Πάτρα και φυσικά το Μουσείο, ενώ ενδιαφέρθηκε για να προωθήσει τη συνάντηση με τον υπουργό.

Στην αντιπροσωπεία ΕΣΗΕΠΗΝ – ΤΕΑΣ, μετείχαν οι Πρόεδροι Κυρ. Κορτέσης, Θαν. Μπαμπανέβας, ο Γραμματέας του ΤΕΑΣ  Κ. Θεοδωρόπουλος και οι οικονομικοί σύμβουλοι Βαγγ. Πολίτης, Γ. Ταβλάς.

Εκ μέρους της ΠΟΕΣΥ, μετείχε ο συνάδελφος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Κυρούσης.

 

                                                                                                            Για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ                                                                        

                                                                                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                      

                                                                              ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΡΤΕΣΗΣ         ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ       

 

                                                                                                             Για το Δ.Σ. του ΤΕΑΣ

                                                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                        ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΜΠΑΝΕΒΑΣ    ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ